VRBOV: Miestnu historickú zvonicu zrekonštruovali vďaka internetovému hlasovaniu

05.12.2010 Kežmarok

Vrbov 5. decembra (TASR) – V rámci programu Poklady môjho srdca umožňuje Nadácia VÚB verejnosti hlasovaním pomôcť záchrane jednej pamiatky.
V minulom roku vyše 17.000 hlasujúcich rozhodlo o rekonštrukcii renesančnej zvonice v obci Vrbov v okrese Kežmarok, na ktorú vynaložila spomínaná nadácia 67.000 eur. Dovtedy väčšina Slovenska ani netušila, že táto malá dedinka sa hrdí jedinečnou renesančnou zvonicou. Všetko zmenila pohotovosť obecného úradu a nápady miestneho správcu farnosti.
Posviacka sa konala dnes svätou omšou v priestore kostola sv. Serváca. Po nej sa prítomní presunuli k zvonici, ktorú požehnal biskup Andrej Imrich.
Rekonštrukcie v regiónoch vyvolávajú aj zaujímavý spoločenský efekt. Verejnosť sa môže zaangažovať do výberu víťazného objektu formou internetového hlasovania, čo mnohých motivuje, aby boli vnímavejší k miestnym, neraz prehliadaným, pamiatkam alebo sa prosto zmobilizovali v počítačovej zručnosti.
Hlasovanie za vrbovskú zvonicu nečakane rozvírilo obecný život – napríklad správca farnosti Andrej Legutký pomohol miestnym seniorom zapojiť sa tým, že ich uviedol do základov internetu. Farár v čase hlasovania príhodne zorganizoval aj obecný stolnotenisový turnaj pre deti a mládež, aby počas neho tiež pomohli starším spoluobčanom zorientovať sa v tom, ako funguje hlasovanie na internete.
„Mojím najkrajším prekvapením bolo, ako Vrbovčania prevetrali svoje mailové adresáre a každému trpezlivo vysvetľovali, o čo ide. Deti namiesto hier na počítači šírili prosbu o hlasovanie v prospech našej zvonice a hlasmi pomohli aj skauti a skautky. A vznikli mnohé kreatívne nápady, napríklad bilbord na kostolnej veži pripomínajúci pocestným, aby nám dali svoj hlas. Aj za to som vďačný Nadácii VÚB, že sa rozhodla pre formu hlasovania na internete. Ľudia majú oprávnený pocit, že obnova kultúrneho dedičstva sa aj ich zásluhou zrealizovala práve vo Vrbove, \" povedal Legutký.
K jednej z aktivít, ako upozorniť na potrebu zabojovať za miestnu pamiatku, miestny farár využil aj rogalo s transparentom Zachráňte zvonicu.
Minulý rok verejnosť hlasovala počas celého mesiaca november a najviac hlasov získala zvonica v dedinke Vrbov. Ako jediná zo zvoníc sa o finančný príspevok v spomínanej nadácii uchádzala projektom, ktorý uvádzal aj spolufinancovanie zo strany obce vo výške 16.000 eur.
 

Vyberte región